Stikstof op zich is normaal! #WetenSNAP #stikstof
Wat is stikstof?
Je hoort de laatste tijd veel over het stikstofprobleem. Maar.. wat is stikstof precies? Een vraag voor milieuwetenschapper Valérie Cappuyns (KU Leuven).
Stikstof is een chemisch element met symbool N. We kennen het vooral als stikstofgas. 80% van de lucht bestaat uit stikstofgas. En da’s prima. Het leven op aarde is aangepast aan lucht met 80 % stikstofgas.
Soms gaat stikstof verbindingen aan met andere elementen. Bij vulkaanuitbarstingen bijvoorbeeld gaat stikstof binden met waterstof en dan krijg je ammoniak (NH3). Of stikstof kan ook binden met zuurstof: dan krijg je stikstofoxiden (NOx). Dat gebeurt bijvoorbeeld als het bliksemt of door bodembacteriën. En dat stikstofoxide kan dan verder reageren tot nitraat (NO3-).
Ammoniak, nitraat, en stikstofoxiden zijn in se goed voor heel wat planten, want zij gebruiken die stoffen om te groeien.
Maar… door uitlaatgassen van auto’s en industrie is de hoeveelheid stikstofoxide in de lucht enorm toegenomen. En ook de hoeveelheid ammoniak in de lucht is gestegen. In de uitwerpselen en urine van varkens en koeien,… zit ammoniak. Dat teveel aan gebonden stikstof – dus die ammoniak en nitraten – zorgt ervoor dat sommige plantensoorten veel te hard groeien en gaan domineren. Andere planten kunnen er dan weer niet tegen en die sterven af.
Gevolg? Sommige planten kunnen hier op den duur niet meer groeien en dat betekent minder diversiteit en een verstoord ecosysteem.
✺ Meer wetenschap? Check:
Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…
✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.
✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…
✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.
source