Rijk worden als je oud bent! #WetenSNAP #pensioensparen
Wat is pensioensparen?
Econoom Jonas Vandenbruaene (UAntwerpen) legt uit waarom het geen slecht idee is om ermee te beginnen (ook al is je pensioen nog ver weg).
Als je rond je 65ste stopt met werken, dan krijg je een pensioen. Hoeveel… dat hangt af van hoeveel jaar je gewerkt hebt, hoeveel je verdiende, wat je deed,… Maar sowieso is je pensioen een pak lager dan je loon. Wil je later meer geld voor je pensioen? Dan kan je pensioensparen.
Wat is er dan anders dan gewoon sparen? Wel, je kan het geld niet zomaar van je rekening halen voor je met pensioen gaat. Want het wordt op langere termijn belegd door de bank. En daardoor brengt je geld ook meer op. Bovendien mag je elk jaar een stuk van wat je spaart aftrekken van je belastingen. Omdat de overheid pensioensparen een goed idee vindt en het wil promoten.
Stel dat je op je 35ste met pensioensparen begint en elke maand iets meer dan 80 euro spaart, dan heb je op je 65ste ongeveer 30 000 euro bijeen gespaard. Daarbovenop zal je rond de 45.000 euro extra krijgen, dat is je rendement. Enfin, dat is altijd wat gokken – het exacte bedrag is nooit zeker, want het is altijd wat afhankelijk van de beurzen.
Misschien lijkt je pensioen nog ver weg, maar als het jou lukt om elke maand wat geld opzij te zetten, dan is pensioensparen zeker geen slecht idee.
✺ Meer wetenschap? Check:
Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…
✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.
✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…
✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.
source