Kunnen computers zelf redeneren? #AI #WetenSNAP

Wat is A.I.?

En leven wij binnenkort in een apocalyptische wereld waar computers de mensheid domineren? We vroegen het aan ingenieur prof. Marian Verelst (KU Leuven).

AI is een ambetante term om uit te leggen. Want er bestaan heel veel verschillende definities van AI. En trouwens ook veel synoniemen. AI of AI (eej aaj, op zijn Engels uitspreken), artificiële intelligentie, kunstmatige intelligentie, slimme computers, slimme machines. Het is allemaal min of meer hetzelfde.

Computers of machines met artificiële intelligentie zijn machines die zo zijn gemaakt dat ze specifieke problemen op een intelligente manier kunnen oplossen. Ze lijken zelf te redeneren of bij te leren. Soms lijken ze zelfs creatieve oplossingen voor problemen te bedenken.

Een robot die telkens hetzelfde voorwerp oppakt, is géén AI – die is gewoon geprogrammeerd om zijn robotarm zo te bewegen.. Maar een robot die zelf kan zoeken waar het voorwerp staat en hoe hij dat voorwerp moet oppakken, met andere woorden een robot die zelf oplossingen kan bedenken als iets niét voorgeprogrammeerd is, dat is een machine die artificieel intelligent is. AI!

Dat wil niet zeggen dat AI machines over eender welk probleem kunnen redeneren en over enkele jaren de wereld zullen veroveren. Ze kunnen enkel die taken leren waarvoor ze, door mensen, ontworpen zijn.

✺ Meer wetenschap? Check:

Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…

✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.

✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…

✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.

source

You might be interested in