Dictator aan de macht in België? #WetenSNAP #scheidingdermachten

Wat is de scheiding der machten?

Je komt het te weten van politicoloog Robin Devroe (UGent) in WetenSNAP!

In ons land is, net als in de meeste democratische landen, de macht verdeeld: er is de wetgevende macht, de uitvoerende en de rechterlijke macht. Die machten mogen zich niet moeien met elkaar. En dat is: de scheiding der machten.

de wetgevende macht, dat is het parlement met de volksvertegenwoordigers. Zij maken en stemmen nieuwe wetten. Bv.: elke straat moet voortaan een fietspad hebben. Als de meerderheid van de parlementsleden dat een goed idee vindt, dan wordt die wet goedgekeurd.

De uitvoerende macht, dat zijn de ministers en staatssecretarissen. Zij zorgen ervoor dat de wet wordt uitgevoerd; in het voorbeeld van zonet: dat die fietspaden ook worden aangelegd.

En belangrijk: elke week moeten de ministers in het parlement vragen van parlementsleden beantwoorden. Want het parlement – de wetgevende macht – controleert de ministers – de uitvoerende macht -. Of zij wel doen wat ze moeten doen.

En dan is er nog de derde macht: de rechterlijke macht. Rechters controleren of nieuwe wetten van het parlement niet in strijd zijn met de grondwet – bv. zijn fietspaden in heel het land geen discriminatie van bepaalde groepen? -, ze controleren of ministers de wetten wel uitvoeren – zijn ze er werk van aan ‘t maken, van die fietspaden? En… jij en ik, iedereen in het land, kan ook voor een rechter verschijnen als je de wet niet volgt, als je vb niet op het fietspad rijdt.

Drie machten dus. Die alle 3 onafhankelijk van elkaar werken én elkaar controleren. Een slim systeem dat ervoor zorgt dat de macht niet in handen komt van één persoon.

✺ Meer wetenschap? Check:

Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…

✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.

✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…

✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.

source

You might be interested in