Waarom zijn mannen anders dan vrouwen? #WetenSNAP #chromosomen

Wat zijn chromosomen?

In deze WetenSNAP legt geneticus Sofie Claerhout (KU Leuven) het uit!

In bijna elke cel van je lichaam zit DNA. DNA is een hele lange, draadvormige molecule, wel 2 meter lang! En die lange draad ziet er zo uit, als een dubbele wenteltrap. In vakjargon: een dubbele helix.

DNA is microscopisch dun en heel compact opgerold – anders zou zo’n lange draad ook nooit in een cel passen. Het DNA in een cel bestaat trouwens niet uit 1 lange draad, nee, het DNA is in een aantal stukken verdeeld: bij mensen in 46 stukken. Die 46 stukken DNA die in elke menselijke cel zitten, die noemen we chromosomen.

Die 46 chromosomen komen altijd in paren voor: 23 paar chromosomen. Een deel heb je overgeërfd van je moeder, het andere deel van je vader. Je lengte, huidskleur, ziektes, allergieën,… kortom alles wat erfelijk is, is vastgelegd op die 23 paar chromosomen.

Maar met het 23e chromosomenpaar is iets bijzonder aan dat hand. Dat 23ste paar bepaalt je biologisch geslacht. Vrouwen zoals ik hebben 2 dezelfde chromosomen: dat noemen we 2 X chromosomen.. Maar mannen hebben één X chromosoom en een kleiner Y chromosoom, dat net wat anders van vorm is.
Het DNA van alle dieren en planten is verdeeld in chromosomen maar niet elk levend wezen heeft er evenveel.

✺ Meer wetenschap? Check:

Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…

✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.

✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…

✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.

source

You might be interested in