Waarom mag je gemiddeldes niet geloven? #WetenSNAP

Wat is er misleidend aan het gemiddelde?

Reken even mee met wiskundige An Braeken (VUB).

Om het gemiddelde van iets te berekenen tel je alle getallen op, en deel je daarna dat getal door het aantal.
Bijvoorbeeld: een klas van 10 leerlingen – niet helemaal realistisch, maar wel makkelijk om te rekenen, dus… een klas met 10 leerlingen behaalt gemiddeld 7/10 voor een toets wiskunde. Want Lenz behaalde 9/10, Oskar 6, Nele 7, Imane 9, Alex 6, Bas 8, Ilias 7, Marwa 7, Sara 6, Dennis 6. Allemaal samen is dat 70. Gedeeld door het aantal leerlingen, dat is 7/10 gemiddeld, een aanvaardbaar klasgemiddelde. De hele klas kent de les min of meer, zou je denken. En in dit geval is dat ook zo.

Maar… het probleem is dat het gemiddelde heel gevoelig is voor uitschieters. Stél nu dat Lenz, Oskar en Nele een 0 op 10 hebben, en de rest van de klas 10 op 10. Dan is het gemiddelde nog altijd 7/10, dat klinkt best aanvaardbaar, maar 3 leerlingen die er echt niks van kunnen, dàt is niet oké.

Daarom is het belangrijk om altijd kritisch te zijn als iemand je zegt “dat is een goed of slecht gemiddelde”. Als bijvoorbeeld in het nieuws komt “Vlaamse leerlingen kunnen gemiddeld slechter rekenen dan 10 jaar geleden”, dan ben je daar niet veel mee als je niet weet of bijna àlle leerlingen nu slechter rekenen, of of er een grote kloof is tussen leerlingen die nog even goed rekenen en een aantal leerlingen die heel slecht rekenen.

Meten is weten en cijfers liegen niet. Maar wees dus kritisch! Want in een rivier van gemiddeld 10cm diep, kan je ook verdrinken…

✺ Meer wetenschap? Check:

Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…

✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.

✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…

✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.

source

You might be interested in