Waarom jouw geld helemaal niet op de bank staat 🏦

We zetten ons geld graag op de bank: op een betaalrekening, en als het lukt vaak ook op een spaarrekening. Hartstikke veilig, toch? Misschien niet. Want banken bewaren ons geld helemaal niet. Ze geven het namelijk weg, in de vorm van leningen. Waarom dat niet erg is, legt hoogleraar banking en finance Jaap Bos (Universiteit Maastricht) je uit in deze aflevering van de Werkplaats. Plus: waarom het tóch mis kan gaan voor een bank als mensen en bedrijven hun leningen niet terugbetalen. Én we gaan in op het woord dat je sowieso de hoofdprijs oplevert in Wordfeud (als ‘ie het zou kennen): depositogarantiestelsel. Dat is niet alleen triple word waarde, maar het is ook de reddinsgboei die economen ontworpen hebben om te voorkomen dat de samenleving failliet gaat als door een ‘bankrun’ iedereen z’n geld dreigt kwijt te raken.

00:00 – Wat gebeurt er met geld dat op de bank staat?
01:49 – Hoe maakt een bank winst?
02.50 – Wat is een bankrun?
04:19 – Hoe werkt het depositogarantiestelsel?

Meer wetenschap? Check:

Podcast op Spotify ► https://open.spotify.com/show/0z2ydI7p9BA6wxFiq8U0lF?si=a5bd687561d74550
Podcast op iTunes ► https://itunes.apple.com/nl/podcast/de-universiteit-van-nederland-podcast/id1385505692?mt=2
Onze website ► http://www.universiteitvannederland.nl/
Instagram ►https://www.instagram.com/UniversiteitNL
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitNL
Facebook ► https://www.facebook.com/UniversiteitvanNederland

Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits de context behouden) te gebruiken. Vermeld wel altijd bron: Universiteit van Nederland. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl

Over de Universiteit van Nederland:
De Universiteit van Nederland heeft een onafhankelijke redactie die elke week podcasts, video’s en social posts maakt over wetenschappelijke onderwerpen. Wij geloven dat iedereen moet kunnen leren van de topwetenschappers die we hebben in Nederland. Zonder collegegeld of tentamens. Wij zijn de universiteit voor iederéén.

source

You might be interested in