Waarin zit PFOS? #WetenSNAP
Wat is PFOS?
PFOS zit in producten die we dagelijks gebruiken. Wat PFOS precies is, hoor je van milieuwetenschapper Valérie Cappuyns (KU Leuven).
PFOS staat voor perfluoroctaansulfonaat. PFOS is een chemische stof die door de mens wordt gemaakt en niet in de natuur voorkomt.
PFOS is water-, vet- en vuilafstotend. Supergoeie eigenschappen voor schoonmaakmiddelen, verpakkingen, de antibaklaag in pannen, voor regenjassen of zonnecreme… PFOS zit in en op vanalles en we gebruiken allemaal dagelijks producten die PFOS bevatten.
MAAR… PFOS is niet biologisch afbreekbaar. Het kan enkel door de mens afgebroken worden. Op een chemische manier of door te verwarme op heel hoge temperaturen. Dus als PFOS terechtkomt in de natuur, blijft het er voor altijd liggen.
Tot het begin van deze eeuw werd er heel veel PFOS geproduceerd. Daardoor kwamen decennialang minuscule PFOS-deeltjes vanuit de fabrieken in de wijde omgeving terecht – via de lucht en de wind, en via afvalwater in de rivieren. Waar PFOS in de natuur is terechtgekomen, kan het via drinkwater of door het eten van vis of eieren in ons lichaam terechtkomen.
Meestal wel in lage concentraties. Maar het blijft wel voor altijd in ons lichaam want PFOS kan niet vanzelf worden afgebroken. Een te hoge concentratie PFOS kan een verstoorde hormoonbalans veroorzaken, het kan voor vruchtbaarheidsproblemen zorgen en bij kinderen kan het de groei remmen.
✺ Meer wetenschap? Check:
Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…
✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.
✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…
✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.
source