Verander je genen met CRISPR-Cas #WetenSNAP #CRISPR
Wat is CRISPR-Cas?
In WetenSNAP kom je het te weten in 90 seconden! Samen met biomedicus prof. dr. Bieke Broux (UHasselt).
CRISPR-Cas, officieel CRISPR-Cas9, of onder vrienden gewoon CRISPR, is een techniek waarmee wetenschappers stukjes DNA kunnen open knippen. Zo kunnen ze erfelijke kenmerken veranderen. Van planten en dieren, en in theorie ook bij mensen.
Stel dat dit stukje DNA het stukje is dat ervoor zorgt dat jij mucoviscidose hebt, een longziekte. Dan willen we dit stukje DNA veranderen. En dat kan met CRISPR-Cas9. Want Cas9 is een eiwit dat als eigenschap heeft: in DNA knippen. Zet Cas9 bij DNA en Cas9 knipt in dat DNA.
Om met die erfelijke eigenschappen te prutsen, moet dat Cas9 natuurlijk op de juiste plaats terechtkomen. En dus niet het DNA hier, maar hier knippen. Daarom moet Cas9 ook een gps mee krijgen. Die gps is een deeltje van de genetische code waar Cas9 moet knippen en die kopie gaat op zoek naar haar evenbeeld.
Cas9 knipt dan in het gen. En dan zijn er 2 mogelijkheden. In het geval van bijvoorbeeld mucoviscidose wordt er een nieuw, correct, stukje DNA toegevoegd. In heel wat andere gevallen groeit het DNA weer willekeurig aan elkaar, maar is dat ene stukje uitgeschakeld.
CRISPR-Cas is een geniale en revolutionaire uitvinding. Want met CRISPR kunnen we in de toekomst waarschijnlijk niet alleen mucoviscidose maar ook heel wat andere erfelijke ziektes de wereld uit helpen. Nu helaas nog niet. CRISPR-Cas is nog maar 10 jaar geleden ontdekt, en voorlopig wordt het alleen nog maar gebruikt in de landbouw en wetenschappelijk onderzoek. Voor toepassingen op mensen en dieren is nog veel meer onderzoek nodig.
✺ Meer wetenschap? Check:
Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…
✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.
✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…
✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.
source