The circle of life! #WetenSNAP #ecosystemen

Wat is een ecosysteem

Dat een bos een ecosysteem is, wist je waarschijnlijk al. Maar je doucheputje?? Bioloog Iris Stiers (VUB) aan het woord!

De woestijn is een ecosysteem, een tropisch regenwoud is een ecosysteem. Maar ook een boomholte of je doucheputje zijn ecosystemen – weliswaar kleiner en simpeler.
Ecosystemen kunnen dus vanalles zijn, dus even een simpele, ook wat saaie, definitie: Een ecosysteem is het geheel van alle levende en niet-levende factoren in een bepaald gebied.

Een bepaald gebied, dus bv. een bos of park. Maar net zo goed dit terrarium.
En in dat gebied – of gebiedje – kijk je naar de levende factoren. Dat zijn planten en dieren en… de restanten ervan: dode dieren en planten, skeletten, of ook uitwerpselen. En ook veel kleinere organismen zoals bacteriën en schimmels zijn levende factoren.

Maar in onze definitie van daarnet zat ook ‘niet-levende factoren’. Dat is eigenlijk al de rest: de lucht, de temperatuur, water, stenen,…
In een ecosysteem beïnvloeden de levende en de niet-levende factoren elkaar. Dit plantje, een levende factor in mijn kleine ecosysteem, doet het goed omdat de hoeveelheid vocht – een niet-levende factor – in mijn bak er precies goed voor is. En stel dat we er een spinnetje in zetten… of die hier graag woont hangt dan af of er andere insecten zijn die het kan eten, of hier goede plekjes zijn om eitjes te leggen etc.

Als er in een ecosysteem iets verandert – er komt bijvoorbeeld een roofdier bij, of er is een bosbrand, of er worden bestrijdingsmiddelen gebruikt of ik vergeet het deksel op mijn terrarium te zetten, dan wordt het ecosysteem verstoord en dat kan een invloed hebben op de andere levende en niet-levende factoren.

✺ Meer wetenschap? Check:

Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…

✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.

✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…

✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.

source

You might be interested in