Klopt de 5 secondenregel?

We kennen het allemaal: je laat eten op de grond vallen, pakt het snel op, wrijft er overheen en eet het op. Binnen 5 seconden zou je het eten immers nog prima kunnen eten. Bacteriën zijn namelijk langzaam. Wat klopt er van deze volkswijsheid? Levensmiddelenmicrobioloog Gerrieke van Middendorp (Wageningen Universiteit) legt het uit in onze werkplaats.

Meer weten? Hier vind je de studies naar de vijfsecondenregel & overdracht van bacteriën:
– Residence time and food contact time effects on transfer of Salmonella Typhimurium from tile, wood and carpet: testing the five-second rule https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/j.1365-2672.2006.03171.x
– Longer contact times increase Cross-Contamination of Enterobacter aerogenes from Surfaces to Food https://journals.asm.org/doi/10.1128/aem.01838-16?permanently=true
– Quantification and Variability Analysis of Bacterial Cross-Contamination Rates in Common Food Service Tasks https://doi.org/10.4315/0362-028X-64.1.72
– Understanding and modelling bacterial transfer to foods: a review https://doi.org/10.1016/j.tifs.2007.08.003
– The survival of foodborne pathogens during domestic washing-up and subsequent transfer onto washing-up sponges, kitchen surfaces and food https://doi.org/10.1016/S0168-1605(02)00510-X
– Microbial attachment to food and food contact surfaces https://doi.org/10.1016/S1043-4526(01)43008-7

Meer wetenschap? Check:

Podcast op Spotify ► https://open.spotify.com/show/0z2ydI7p9BA6wxFiq8U0lF?si=ty6sDj2XQoOoBj8IKKxAXw
Podcast op iTunes ► https://itunes.apple.com/nl/podcast/de-universiteit-van-nederland-podcast/id1385505692?mt=2
Onze website ► http://www.universiteitvannederland.nl/
Instagram ►https://www.instagram.com/UniversiteitNL
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitNL
Facebook ► https://www.facebook.com/UniversiteitvanNederland

Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl

Over de Universiteit van Nederland:
We zijn een stichting met een volledig onafhankelijke redactie. Onze missie is simpel: wetenschap is te gek en iedereen moet dat weten. Samen met de veertien universiteiten in Nederland zorgen wij dat betrouwbare wetenschappelijke kennis bij jou komt.

Wil je reageren op onze video’s? Leuk, we horen graag van je! Wel een paar aandachtspunten om rekening mee te houden:
– Schelden is niet toegestaan, net als kwetsende, discriminerende of racistische uitspraken.
– Geen negatieve opmerkingen over de spreker. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen!
– Links naar andere pagina’s, kanalen of websites zijn niet toegestaan, tenzij het wetenschappelijke artikelen of nieuwsberichten zijn.
– Geen onwaarheden of onduidelijke berichten.

source

You might be interested in