Is kaas ongezond?
Kaas bevat veel verzadigd vet en zout, waardoor we al snel denken dat het ongezond is. Maar eigenlijk is dat niet helemaal waar. In deze aflevering legt zuiveldeskundige Kasper Hettinga (Wageningen University) uit dat kaas ook een hele reeks goede stoffen bevat die het negatieve effect van de vetten en zout compenseren. Neem bijvoorbeeld calcium, dat ook in kaas zit. Calcium bindt aan vet, waardoor je de vetten niet opneemt maar ze simpelweg uitpoept.
0:00 Is kaas ongezond?
0:10 Welke voedingsstoffen zitten in kaas?
1:05 Hoe wordt kaas afgebroken in je lichaam?
2:07 En het zout in kaas dan?
2:19 Kaas is een belangrijke bron van vitamine K
2:35 Hoe onderzoek je hoe gezond kaas is?
4:26 De rol van fermentatie
4:59 De balans: is kaas nou gezond of ongezond?
Meer wetenschap? Check:
Podcast op Spotify ► https://open.spotify.com/show/0z2ydI7p9BA6wxFiq8U0lF?si=a5bd687561d74550
Podcast op iTunes ► https://itunes.apple.com/nl/podcast/de-universiteit-van-nederland-podcast/id1385505692?mt=2
Onze website ► http://www.universiteitvannederland.nl/
Instagram ►https://www.instagram.com/UniversiteitNL
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitNL
Facebook ► https://www.facebook.com/UniversiteitvanNederland
Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits de context behouden) te gebruiken. Vermeld wel altijd bron: Universiteit van Nederland. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl
Over de Universiteit van Nederland:
De Universiteit van Nederland heeft een onafhankelijke redactie die elke week podcasts, video’s en social posts maakt over wetenschappelijke onderwerpen. Wij geloven dat iedereen moet kunnen leren van de topwetenschappers die we hebben in Nederland. Zonder collegegeld of tentamens. Wij zijn de universiteit voor iederéén.
source