Hoe ontstaat een tsunami? #WetenSNAP

Wat is een tsunami?

En hoe ontstaat die? Vragen waar geoloog Katleen Wils (UGent) kort en bondig het antwoord op weet.

Normale golven ontstaan door de wind die het wateroppervlak doet bewegen. Tsunami’s zijn niet gewoon grote golven. Tsunami’s worden veroorzaakt door plotse bewegingen van de oceaanbodem. Zoals aardbevingen onder de oceaan of vulkaanuitbarstingen. Hierdoor wordt een grote massa water verplaatst en ontstaan er grote maar ook enorm krachtige golven.

Wanneer een tsunami midden in de oceaan ontstaat, merken we daar niets van. Maar als die tsunami de kust nadert, worden de golven hoger. Ze worden de hoogte ingeduwd omdat de zeebodem aan de kust minder diep is. En zodra de golven aan land komen, sleurt een tsunami alles op zijn pad mee.

Net zoals bij gewone golven, bestaat een tsunami uit meerdere grote golven na elkaar. Meestal is er één golf die groter en sneller is. Die richt de grootste ravage aan – twee keer zelfs: eerst wanneer het water het land overspoelt, en dan nog een tweede keer wanneer het water zich terugtrekt – dan sleept het water alles richting zee terug met zich mee. Na een tijdje zwakt de tsunami af totdat hij uiteindelijk helemaal uitdooft.

✺ Meer wetenschap? Check:

Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…

✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.

✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…

✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.

source

You might be interested in