Hoe laag staat het grondwater? #WetenSNAP #grondwaterpeil
Wat is het grondwaterpeil?
Milieuwetenschapper Valérie Cappuyns (KU Leuven) legt het uit in 90 seconden in WetenSNAP!
De ondergrond in Vlaanderen bestaat voornamelijk uit zand, leem en klei met daartussen holtes die water of lucht kunnen bevatten. Als het regent sijpelt het water in de grond. Dieper en dieper, totdat het niet meer verder kan.
Want enkele meters onder de waterdoorlatende zandige lagen, zit meestal een laag die geen water doorlaat, zoals een kleilaag.
Insijpelend regenwater kan dus niet dieper zakken en hier vormt er zich een ondergronds waterreservoir. Dat is het grondwater.
Het grondwaterpeil zegt hoe diep het water zit. Dit is een peilbuis. Die kan je in de grond boren en een sensor meet dan hoe hoog of hoe laag het grondwater staat. Want het grondwaterpeil schommelt continu en verschilt ook van plaats tot plaats. Als het ergens veel geregend heeft, zal het grondwater hoger staan. Heeft het lang niet geregend, dan zakt het grondwater lager.
✺ Meer wetenschap? Check:
Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…
✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.
✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…
✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.
source