Goede vs. slechte cholesterol #WetenSNAP
Cholesterol heeft een slechte naam. Maar… wat is cholesterol eigenlijk? Prof. Bieke Broux (UHasselt) verklaart!
Cholesterol is een vetachtige stof in je lichaam. Een stof met een slechte reputatie. En da’s onterecht. Want je hebt cholesterol nodig om je lichaam te laten werken. Cholesterol zorgt onder meer voor de aanmaak van cellen en het is een bouwsteen voor hormonen zoals vitamine D.
Je lichaam maakt zelf cholesterol aan in de lever – net genoeg om goed te functioneren. Maar je kan ook cholesterol binnenkrijgen via voeding.
Om cholesterol te kunnen vervoeren doorheen het lichaam, binden cholesterolmoleculen aan eiwitten. Zo kunnen 2 types cholesterol gevormd worden: LDL en HDL. LDL is wat de meeste mensen slechte cholesterol noemen, en. HDL is wat de meeste mensen goede cholesterol noemen.
Die “goede” en “slechte” cholesterol zijn domme termen, want ook de zogenaamde slechte cholesterol heb je echt nodig. Maar…Teveel LDL, “slechte” cholesterol, kan aan de wand van de bloedvaten blijven plakken, waardoor die kunnen dichtslibben. Dat kan tot ziektes of zelfs een hartaanval leiden.
Het andere type cholesterol, HDL, de goede, voert het teveel aan cholesterol, dat niet door het lichaam wordt gebruikt, af. HDL beschermt het lichaam dus tegen hart- en vaatziekten.
Hoe meer cholesterol je opneemt via voeding, hoe meer LDL cholesterol je lichaam aanmaakt. Eieren, boter en rood vlees eet je beter niet te veel. Gezondere alternatieven met weinig cholesterol zijn bijvoorbeeld vette vis en peulvruchten. Er bestaan ook voedingssupplementen die het cholesterolgehalte kunnen verlagen.
Maar je kan ook gewoon pech hebben en van nature veel cholesterol aanmaken, ook al eet je gezond. Dan is er gelukkig de geneeskunde en kunnen we deze mensen helpen met cholesterolverlagende medicijnen.
✺ Meer wetenschap? Check:
Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…
✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.
✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…
✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.
source