Energiecrisis opgelost? #geothermie #WetenSNAP

Wat is geothermie?

In WetenSNAP krijgt je een eenvoudig antwoord op die vraag in 90 seconden, geen vakterminologie, geen moeilijke woorden! Geoloog dr. Katleen Wils (UGent) neemt ons mee naar de kern van de aarde.

Geothermie is een ander woord voor aardwarmte.
De aarde bestaat uit verschillende lagen en helemaal in het midden: een kern. De kern is ongelooflijk heet: tussen de 4.000 en 6.00 graden. Die hitte gaat door de verschillende lagen heen geleidelijk naar de oppervlakte, tot bij ons. Dus hoe dieper je in de aarde graaft, hoe dichter je bij de hete kern komt en hoe warmer het wordt. In de buitenste laag van de aarde, de aardkorst, stijgt de temperatuur met 2 à 3 graden per 100 meter diepte. Dus elke kilometer die je dieper gaat, is het 30 graden warmer.
Dat de aarde vanbinnen warm is, heeft slimme ingenieurs op hele goeie ideeën gebracht. Bijvoorbeeld om geothermie te gebruiken om huizen te verwarmen.
Hoe? Door in de grond te boren. Niet tot bij de kern, enkele honderden meters is al genoeg! Er zijn verschillende manieren om gebruik te maken van de aardwarmte. Soms wordt er via een leiding water de grond in gepompt, dat wordt opgewarmd door de aardwarmte en terug naar boven gepompt. Op andere plaatsen zit er al verwarmd water in de diepere lagen en dat kan worden opgepompt.
Zo, nu snap je geothermie!

✺ Meer wetenschap? Check:

Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…

✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.

✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…

✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.

source

You might be interested in