De grond onder je voeten beweegt! #platentektoniek #WetenSNAP

Wat is platentektoniek?

We voelen het niet, maar platentektoniek dagelijks aan de gang! Wat het is, legt geoloog Katleen Wils (UGent) je in 90 seconden uit.

De buitenste laag van de aarde, dat is de aardkorst. En die bestaat niet uit 1 stuk, maar uit 7 grote platen en een heleboel kleinere platen. Die platen noemen we tektonische platen. En die platen hangen niet aan elkaar vast. En ze passen eigenlijk ook niet helemaal goed in elkaar. ‘t Is dus geen perfecte puzzel.

Die tektonische platen liggen op een dikke laag gestolde magma. Dat zijn gesteenten die zo heet zijn en onder zo’n hoge druk staan dat ze zich gedragen als een zeer stroperige vloeistof. Daardoor is de grond onder onze voeten eigenlijk constant in beweging. Letterlijk. Elk jaar schuiven de tektonische platen enkele millimeters dichter naar elkaar toe of van elkaar weg of naast elkaar. Zo kunnen trouwens ook gebergtes ontstaan. Dat zijn dan platen die tegen elkaar duwen tot ze omhoog komen.

Meestal merken we niets van die beweging.
Maar op sommige momenten voelen we ze wel. Bij een aardbeving of een vulkaanuitbarsting. Vooral aan de randen van 2 platen gebeurt dat. Vandaar dat aardbevingen en vulkanen op die plaatsen in de wereld veel vaker en heviger voorkomen dan op andere plaatsen.

Het bewegen van die platen en de gevolgen ervan, dat is platentektoniek.

✺ Meer wetenschap? Check:

Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…

✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.

✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…

✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.

source

You might be interested in