Is het erg als je kind driftbuien heeft?

Huilen, schreeuwen, bijten, met dingen gooien, zich op de grond laten vallen, adem inhouden – driftbuien of tantrums bij jonge kinderen kunnen best heftig zijn. En voor niemand leuk: niet voor de ouders, niet voor andere mensen, en ook echt niet voor een kind zelf. Is het erg als een dreumes, peuter of kleuter door het lint gaat? Pedagoog Alithe van den Akker (Universiteit van Amsterdam) weet dat de meeste kinderen er uiteindelijk wel overheen groeien. Maar driftbuien zijn ook de eerste momenten waarop je merkt of een kind risico loopt op het ontwikkelen van gedragsproblemen op latere leeftijd, zoals agressie, angst of depressie.

0:00 Introductie
0:17 Emoties reguleren
1:22 Driftbuien zijn (meestal) natuurlijk
2:14 Aantallen en duur van de driftbui
2:40 Heftigheid van de driftbui
3:13 Wanneer is driftbui zorgelijk?
4:21 Blijf rustig als ouder

Meer wetenschap? Check:

Podcast op Spotify ► https://open.spotify.com/show/0z2ydI7p9BA6wxFiq8U0lF?si=a5bd687561d74550
Podcast op iTunes ► https://itunes.apple.com/nl/podcast/de-universiteit-van-nederland-podcast/id1385505692?mt=2
Onze website ► http://www.universiteitvannederland.nl/
Instagram ►https://www.instagram.com/UniversiteitNL
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitNL
Facebook ► https://www.facebook.com/UniversiteitvanNederland

Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits de context behouden) te gebruiken. Vermeldt wel altijd bron: Universiteit van Nederland. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl

Over de Universiteit van Nederland:
De Universiteit van Nederland heeft een onafhankelijke redactie die elke week podcasts, video’s en social posts maakt over wetenschappelijke onderwerpen. Wij geloven dat iedereen moet kunnen leren van de topwetenschappers die we hebben in Nederland. Zonder collegegeld of tentamens. Wij zijn de universiteit voor iederéén.

source

You might be interested in