Snap kapitalisme in 90 seconden! #WetenSNAP

Wat is kapitalisme?

Econoom Jonas Vandenbruaene legt uit, in WetenSNAP.

Kapitalisme is een economisch systeem gebaseerd op winst. In een kapitalistisch land krijgen mensen de vrijheid om zelf te ondernemen, bv. een winkel of een bedrijf te hebben of een nieuw product te ontwikkelen en te verkopen. Mensen worden in een kapitalistisch land aangemoedigd om te ondernemen. Door wat wij economen ‘winstprikkels’ noemen… door de mogelijkheid om zelf winst te maken of zelfs rijk te worden.

Maar… je moet niet per se zelf ondernemen. Je kan er ook voor kiezen om in dienst van iemand anders te werken. In een kapitalistisch land ben je vrij om te kiezen hoe je je geld verdient.

België is net als zowat alle westerse landen kapitalistisch. Maar dat wil niet zeggen dat de overheid zich totaal niet bemoeit met bedrijven en werknemers. Ook in kapitalistische landen zijn er regels waaraan ondernemers zich moeten houden bv. over minimumlonen, arbeidstijden,… EN er zijn ook vangnetten als je niet kán werken zoals werkloosheidsuitkeringen en pensioenen.

✺ Meer wetenschap? Check:

Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…

✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.

✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…

✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.

source

You might be interested in