De macht van olie #WetenSNAP #geopolitiek

Wat is geopolitiek?

Politicoloog Robin Devroe (UGent) en WetenSNAP sloegen de handen in elkaar om het jou uit te leggen in 90 seconden.

Er zijn meer dan 80 verschillende definities van wat geopolitiek is, maar in grote lijnen komt het erop neer dat de geografie van een land mee bepaalt of een land macht heeft of niet. En hoe ze die macht uitspelen tegenover andere landen.

De geografie van een land; dat betekent of een land aan zee ligt en bijvoorbeeld een grote haven kan uitbouwen, of het bergachtig is of net heel vlak. Maar ook of het grondstoffen zoals olie of gas heeft. Dat is politiek en economisch allemaal belangrijk.

Bijvoorbeeld: De Verenigde Staten, Rusland en Saoedi-Arabië, dat zijn landen die veel olie en gas hebben. Zij hebben meer macht dan landen zonder olie of gas.

Waarom? Omdat het er niet zovéél zijn, die landen met olie en gas. Maar zowat elk land heeft wel olie en gas nodig. De olie- en gasproducerende landen kunnen zélf beslissen aan wie ze verkopen en dus… is de rest van de wereld is afhankelijk van hen. Het geeft hen macht. Wil je als land Russisch aardgas of Saoedische olie kopen? Dan kan je misschien beter geen kritiek hebben op dat land. Of hen niet tegenwerken als ze een oorlog starten. Rusland levert geen gas meer aan verschillende Europese landen die zich tegen de oorlog kanten en sommige landen komen daardoor in de problemen.

Dat is dus geopolitiek: de geografie van een land, of de ligging, of grondstoffen, die wordt gebruikt om macht of druk uit te oefenen op andere landen.

✺ Meer wetenschap? Check:

Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…

✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.

✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…

✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.

source

You might be interested in