Rijk worden met Bitcoins #WetenSNAP

Wat is een blockchain?

Hét woord van de voorbije jaren: blockchain! En na deze video met wiskundige An Braeken (VUB) snap jij ook perfect wat de blockchain is.

Iets met je bankkaart kopen, geld overschrijven of geld storten op je eigen rekening. Dat gebeurt allemaal via de bank.

We vertrouwen erop dat de banken alles correct afhandelen. Maar de banken kunnen fouten maken, in theorie zelfs frauderen.

Met blockchain is er niet één centrale organisatie, zoals de bank, die alles regelt en controleert. Blockchain werd voor het eerst gebruikt om bitcoins te verhandelen. Iedereen kan online zelf invullen hoeveel bitcoins hij of zij heeft gekocht of verkocht. Klinkt geweldig als je snel rijk wil worden: je kan gewoon in het systeem noteren dat jij 1000 bitcoins hebt.

Maar uiteraard werkt het zo niet. Want als je iets in de blockchain wil aanpassen, moet je via een code wel aantonen dat jij de eigenaar bent van die 1000 bitcoins. Bovendien kan je ook niets stiekem in de boekhouding van bv. 2 jaar geleden veranderen want typisch voor blockchain is dat, om de zoveel tijd, de boekhouding als definitief wordt afgeklopt.

Op zo’n moment wordt op de duizenden computers die meedoen 1 juiste boekhouding vastgelegd. En daar kan dan niets meer aan veranderen, vanaf dan werkt iedereen met die ene boekhouding. Dat is cruciaal voor blockchain. Want het kan dat er door foutjes of door fraude verschillende versies in omloop zijn, maar op deze manier kunnen die fouten niet opstapelen.

✺ Meer wetenschap? Check:

Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…

✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.

✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…

✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.

source

You might be interested in