Snikhete nachten! #hitte-eilandeffect #WetenSNAP

Wat is het hitte-eilandeffect?

Neen, het is geen eiland om te zonnebaden. Wat het wel is, hoor je in 90 seconden van bioloog Iris Stiers (VUB). Start de klok!

Een hitte-eiland is geen eiland om te zonnebaden, maar een plaats waar het veel warmer is dan in de omgeving errond. Steden zijn vaak hitte-eilanden. Het is er gemakkelijk 3 a 4 graden warmer dan enkele kilometers verderop, buiten de stad. In de zomer kan de stad zelfs tot 8 graden warmer zijn! Door het hitte-eiland-effect ontstaat overdag sterke opwarming en koelt het ‘s nachts weinig af.

Dat grote temperatuurverschil tussen de stad en erbuiten heeft verschillende oorzaken.
Zo staat een stad vol gebouwen, er is veel meer asfalt, beton en steen. Wegen en gebouwen vangen, zeker als ze donker zijn, veel zonlicht op en houden de hitte ook langer vast dan bomen of planten.

Ook staan de gebouwen in een stad veel dichter op elkaar dan op den buiten, waardoor de warmte ‘s nachts gevangen zit en minder gemakkelijk kan worden teruggekaatst naar de atmosfeer. Op het platteland blaast koele wind de warmte letterlijk weg.

In steden leven ook veel meer mensen en die produceren ook extra hitte, door bijvoorbeeld autoverkeer of verwarming.

Ook doordat er in de stad minder groen is, is het er vaak warmer. Bomen en planten zorgen niet alleen voor schaduw, maar het vocht in de planten verdampt, wat extra verkoeling biedt.
Met genoeg parken, groene daken en -gevels, water, minder verharding, straten die niet te breed zijn en niet teveel donkere materialen, kunnen we dus het hitte-eiland-effect verminderen.

✺ Meer wetenschap? Check:

Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…

✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.

✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…

✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.

source

You might be interested in