Bepaalt YouTube wat jij te zien krijgt? #WetenSNAP #algoritmes

Wat is een algoritme?

Algoritme… een woord waarvan je denkt dat je het kent, maar… je kan het niet uitleggen. Wie dat wel kan, is wiskundige An Braeken (VUB). En dan nog in 90 seconden!

Een algoritme is geen programmeercode of wiskundige formule. Een algoritme is een reeks van instructies om een probleem op te lossen. Een stappenplan dus.

Je kan een algoritme schrijven voor heel simpele en alledaagse handelingen, zoals hoe je een veter moet knopen, tot meer ingewikkelde zaken zoals hoe je een rubiks cube oplost of welke suggestie-video’s iemand op YouTube te zien krijgt.

Een eenvoudige manier om een algoritme voor te stellen is een stroomdiagram. Stel: ik kijk een video van UVVL en via een lijst van stappen/instructies kom ik bij het gewenste resultaat: meer wetenschapsvideo’s bekijken.

Een computer begrijpt zo’n stroomdiagram niet, voor computers zetten programmeurs dit algoritme om naar programmeertaal.
Computeralgoritmes zorgen grotendeels voor het succes van vooral sociale media, omdat ze jou datgene laten zien wat jij graag ziet of leest en wat in jouw kraam past.

De algoritmes van YT en andere sociale media zijn ontzettend ingewikkeld en een groot bewaard geheim. Maar het is belangrijk te weten dat ze er zijn en dat alles wat jij te zien krijgt, geen willekeurige selectie is.

✺ Meer wetenschap? Check: Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen… Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit… Instagram ► https://www.instagram.com/universitei… ✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be. ✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je! We willen je er wel even op wijzen dat… ✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken, ✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten, ✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen, ✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.

source

You might be interested in