Je DNA bepaalt wie je bent #WetenSNAP #DNA

Wat is DNA?

Dankzij WetenSNAP en topgeneticus Sofie Claerhout (KU Leuven) begrijp je het in 90 seconden!

Elke mens bestaat uit ongeveer 30.000 miljard cellen. In de meeste van die cellen zit DNA.
Zo ziet DNA er uitvergroot uit, in het echt is het een héle lange molecule – en die molecule bestaat uit 2 lange slierten die bij elkaar horen. Die lange slierten zijn gebouwd met 4 verschillende bouwstenen: A(denine), T(hymine), C(ytocine) en G(uanine), ofwel A, T, C en G. Niet meer dan dat. En bijzonder: in die 2 slierten staat tegenover een A altijd een T en tegenover een C altijd een G.
Je DNA telt zo’n 6 miljard bouwsteentjes én elke mens heeft een unieke volgorde van die bouwstenen. Behalve eeneiïge tweelingen, hun DNA is hetzelfde. En in elk van jouw lichaamscellen zit hetzelfde DNA, dezelfde combinatie van bouwstenen.
Die unieke volgorde van die 4 bouwstenen bepaalt al je erfelijke kenmerken. Het bepaalt of je bruin of blond haar hebt, of je blauwe ogen of sproetjes hebt, of je allergisch bent aan katten, Parkinson krijgt of een andere erfelijke ziekte hebt
DNA zit trouwens niet enkel in menselijke cellen. Ook in dieren, planten, bacteriën,… En dus… met amper 4 bouwstenen die samen het DNA vormen wordt al het leven hier op aarde gemaakt.

✺ Meer wetenschap? Check:

Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…
TikTok ► https://www.tiktok.com/@universiteitvl

✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.

✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…

✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.

source

You might be interested in