Eindelijk onbeperkt pizza eten?!

Misschien kom je weleens dat groen-, geel- of rood kleurige labeltje tegen op producten in de supermarkt: de Nutri-Score. Die Nutri-Score geeft aan of een product gezond of ongezond is. Maar je vindt in de supermarkt ook ongezonde producten zoals chips, cola en diepvriespizza met een positief A of B-label. Klopt die Nutri-Score dan eigenlijk wel? Voedingswetenschapper Alie de Boer (Maastricht University) legt in de Werkplaats van deze week uit hoe ongezonde producten door een wetenschappelijke rekenmethode alsnog een positief A-label kunnen krijgen.

0:00 Waarom heeft cola Nutri-Score B?
0:25 Hoe werkt het algoritme achter de Nutri-Score?
1:30 Waarom krijgen ongezonde producten een gezonde score?
2:13 Nutri-Score vergelijkt producten niet per portie
2:40 Wat is healthwashing?
3:35 Nutri-Score op verpakking is niet verplicht
4:06 Hoe gebruik je Nutri-Scores alsnog in je voordeel?

Meer wetenschap? Check:

Podcast op Spotify ► https://open.spotify.com/show/0z2ydI7p9BA6wxFiq8U0lF?si=a5bd687561d74550
Podcast op iTunes ► https://itunes.apple.com/nl/podcast/de-universiteit-van-nederland-podcast/id1385505692?mt=2
Onze website ► http://www.universiteitvannederland.nl/
Instagram ►https://www.instagram.com/UniversiteitNL
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitNL
Facebook ► https://www.facebook.com/UniversiteitvanNederland

Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits de context behouden) te gebruiken. Vermeld wel altijd bron: Universiteit van Nederland. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl

Over de Universiteit van Nederland:
De Universiteit van Nederland heeft een onafhankelijke redactie die elke week podcasts, video’s en social posts maakt over wetenschappelijke onderwerpen. Wij geloven dat iedereen moet kunnen leren van de topwetenschappers die we hebben in Nederland. Zonder collegegeld of tentamens. Wij zijn de universiteit voor iederéén.

source

You might be interested in