💡 ‘Banken schenden massaal privacy met maatregelen tegen witwassen’ | Cryptocast 316

Presentator:
🎙️ Herbert Blankesteijn
Redactie:
💻​ Daniël Mol

Banken schenden op massale schaal onze privacy, betoogt onze gast van vandaag. Door de overmatige monitoring op het betaalverkeer in Nederland worden miljoenen mensen te streng gecontroleerd. Daarmee scoort ons land goed bij de organen die wereldwijd toezicht houden op witwassen en terrorisme-financiering, maar schendt het ook de mensenrechten.

Te gast is Simon Lelieveldt, expert financiële regelgeving, compliance officer en bovenal oprichter van de stichting Human Rights in Finance. Simon was de afgelopen jaren de drijvende kracht achter de bestrijding van de te strenge anti-witwasregels opgelegd door toezichthouder DNB. Dat was een zaak die zich binnen de Nederlandse cryptosector afspeelde. Zo schroefde DNB het registratieregime (zoals voorgeschreven in de Europese richtlijn) op tot een verkapt vergunningssysteem en stelde het met de walletverificatie-eis te strenge eisen aan het aan- en verkopen van crypto. Bovendien waren de kosten te hoog. De toezichthouder liet zich uiteindelijk terugfluiten door de rechter. Mogelijk dat een aantal van dezelfde problemen opdoemen onder het nieuwe MICAR-toezicht van de AFM.

Inmiddels is Simon al een tijdje uit de cryptowereld, maar ook in de bredere financiële wereld gaat een hoop mis. Nederlandse banken gaan namelijk al jaren veel te ver met het controleren van ‘ongebruikelijke’ transacties. Volgens de Europese richtlijn moeten alleen ‘verdachte’ transacties dusdanig gecontroleerd worden. Toch lijken banken hier niet in te willen veranderen. Wie haalt hier de kastanjes uit het vuur? En komt het uiteindelijk tot een aantal grote rechtszaken?

En Simon is nog altijd bezig zich te verzetten tegen de Europese Travel Rule, ook een regel die meer zicht moet geven op ons betalingsverkeer. Via het ‘geitenpaadje’ van een annuleringsprocedure probeert Simon deze Europese wet te dwarsbomen. Hoe staat het met zijn plannen? En maakt hij wel kans? Co-host is Daniël Mol.

Shownotes: https://www.bnr.nl/cryptocast

Timestamps:
0:00 Start podcast
0:46 Nieuws: Craig Wright is niét Satoshi
7:20 Prijsanalyse met Bert Slagter
14:30 Nieuws: Solana-memecoins doen het goed
23:45 Het gesprek met Simon Lelieveldt

You might be interested in