Waren heksen altijd vrouwen?

Heksen: dat zijn toch vrouwen met lange grijze haren en een puntige hoed? Nou… niet allemaal! Historicus Steije Hofhuis van de Universiteit Utrecht legt in deze video uit dat in het verleden ook mannen en zelfs kinderen werden veroordeeld voor hekserij. De reden? Een complottheorie waarin geclaimd werd dat wicca’s, hoe heksen ook genoemd worden, zich hadden verbonden met de duivel. Ze kregen magische krachten van hem om vee ziek te maken en oogsten te laten mislukken. Een koudere periode in de geschiedenis, samen met het geloof en de angst voor God, speelde een grote rol bij de verspreiding van deze verhalen. Tussen de 15e en 18e eeuw werden tienduizenden mensen gemarteld, verbrand, opgehangen of met gewichten in het water gegooid om te verdrinken omdat ze verdacht werden van witchcraft.

00:00 – Waren heksen altijd vrouwen?
01:16 – Wanneer ben je een heks?
02:08 – Seks met de duivel
02:49 – Waarom geloofden mensen in hekserij?
03:48 – Konden mannen ook heks zijn?
04:05 – Wat gebeurde er met heksen?
04:47 – Wanneer bestonden heksen?

Meer wetenschap? Check:

Podcast op Spotify ► https://open.spotify.com/show/0z2ydI7p9BA6wxFiq8U0lF?si=a5bd687561d74550
Podcast op iTunes ► https://itunes.apple.com/nl/podcast/de-universiteit-van-nederland-podcast/id1385505692?mt=2
Onze website ► http://www.universiteitvannederland.nl/
Instagram ►https://www.instagram.com/UniversiteitNL
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitNL
Facebook ► https://www.facebook.com/UniversiteitvanNederland

Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits de context behouden) te gebruiken. Vermeld wel altijd bron: Universiteit van Nederland. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl

Over de Universiteit van Nederland:
De Universiteit van Nederland heeft een onafhankelijke redactie die elke week podcasts, video’s en social posts maakt over wetenschappelijke onderwerpen. Wij geloven dat iedereen moet kunnen leren van de topwetenschappers die we hebben in Nederland. Zonder collegegeld of tentamens. Wij zijn de universiteit voor iederéén.

source

You might be interested in