Zo kun je aan iemands loopje zien of ‘ie alzheimer heeft

Je hersenen zijn er niet alleen om dingen te onthouden: ze regelen ook al je bewegingen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de manier waarop mensen lopen, een signaal kan zijn dat er van boven wat mis is. Hoe snel je loopt, hoe goed je een draai kunt maken, of hoe goed je over een rechte lijn kunt lopen: allemaal factoren die wetenschappers nu gekoppeld hebben aan de ziekte van Alzheimer. En als je die motorische signalen combineert met bijvoorbeeld de Stroop-test, kun je beter beoordelen of iemand waarschijnlijk alzheimer heeft.
In deze aflevering van de Werkplaats legt een hersenonderzoeker van het Erasmus MC uit wat er misgaat in je hersenen als je alzheimer hebt. En ook: wat je kunt doen om het risico op die ziekte zo klein mogelijk te houden!

00:00 – Is alzheimer hetzelfde als dementie?
00:39 – Wat gaat er mis bij alzheimer?
02:02 – Mensen met alzheimer lopen anders
03:15 – Hoe weet je of je alzheimer hebt?
03:45 – Wat vergroot de kans op dementie?
04:17 – Hoe kun je de kans op alzheimer verkleinen?

Meer wetenschap? Check:

Podcast op Spotify ► https://open.spotify.com/show/0z2ydI7p9BA6wxFiq8U0lF?si=a5bd687561d74550
Podcast op iTunes ► https://itunes.apple.com/nl/podcast/de-universiteit-van-nederland-podcast/id1385505692?mt=2
Onze website ► http://www.universiteitvannederland.nl/
Instagram ►https://www.instagram.com/UniversiteitNL
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitNL
Facebook ► https://www.facebook.com/UniversiteitvanNederland

Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits de context behouden) te gebruiken. Vermeld wel altijd bron: Universiteit van Nederland. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl

Over de Universiteit van Nederland:
De Universiteit van Nederland heeft een onafhankelijke redactie die elke week podcasts, video’s en social posts maakt over wetenschappelijke onderwerpen. Wij geloven dat iedereen moet kunnen leren van de topwetenschappers die we hebben in Nederland. Zonder collegegeld of tentamens. Wij zijn de universiteit voor iederéén.

source

You might be interested in