Wat als de aarde onleefbaar wordt?

Stel dat door klimaatverandering de aarde straks niet meer leefbaar is, kan de mensheid dan naar Mars verhuizen? Er is water, en Mars is relatief dichtbij. Elon Musk hoopt dat zijn bedrijf SpaceX nog vóór 2030 mensen naar Mars kan brengen. Maar volgens planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet (TU Delft) kan dat een ‘camping trip from hell’ worden: Mars is vroeger misschien een groene planeet vol leven geweest, maar nu zul je er alleen met heel veel technische snufjes kunnen overleven op Mars. Waarom mensen het niet goed doen op Mars leer je in deze aflevering van de Werkplaats: Sebastiaan vertelt je over de ijskappen, het ontbrekende magnetische veld, de zonnewind, het gebrek aan atmosfeer of dampkring op Mars, waarom water op Mars verdampt, dodelijke kosmische straling en het gevaar van meteoren en vallende sterren.

0:00 Waarom dromen we over reizen naar Mars?
0:56 Waarom is Mars een goed alternatief voor de aarde?
2:16 Waarom is Mars niet geschikt voor mensen?
4:34 Was Mars ooit net zoals de aarde?

Meer wetenschap? Check:

Podcast op Spotify ► https://open.spotify.com/show/0z2ydI7p9BA6wxFiq8U0lF?si=a5bd687561d74550
Podcast op iTunes ► https://itunes.apple.com/nl/podcast/de-universiteit-van-nederland-podcast/id1385505692?mt=2
Onze website ► http://www.universiteitvannederland.nl/
Instagram ►https://www.instagram.com/UniversiteitNL
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitNL
Facebook ► https://www.facebook.com/UniversiteitvanNederland

Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits de context behouden) te gebruiken. Vermeldt wel altijd bron: Universiteit van Nederland. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl

Over de Universiteit van Nederland:
De Universiteit van Nederland heeft een onafhankelijke redactie die elke week podcasts, video’s en social posts maakt over wetenschappelijke onderwerpen. Wij geloven dat iedereen moet kunnen leren van de topwetenschappers die we hebben in Nederland. Zonder collegegeld of tentamens. Wij zijn de universiteit voor iederéén.

source

You might be interested in