Machine learning in 90 seconden #WetenSNAP #machinelearning

Wat is machinaal leren?

Geef ons 90 seconden en je komt het te weten met Marian Verelst (VUB) en WetenSNAP!

Een klassiek computerprogramma voert exact uit wat de programmeur er zelf in heeft gezet. Niet meer, niet minder. Bijvoorbeeld: ‘Robotje, loop naar de overkant van dit parcours’.

Maar er zijn ook computers die zichzelf iets kunnen aanleren en later ook bijleren, net zoals mensen/wij. In het begin kunnen die computers niets, maar ze zijn geprogrammeerd om te leren uit data en na een tijdje oefenen kunnen ze nieuwe dingen. Dat noemen we machinaal leren, of in het Engels, Machine Learning.

Hoe leert een machine? Als ik jou deze foto laat zien, of deze, of deze, dan weet jij ‘dat is een kat’. Een computer weet dat niet. Je zou een computerprogramma kunnen schrijven met regels die volledig beschrijven wanneer een dier een kat is. Bv. Als het puntige oren heeft, is het een kat. Maar… andere dieren hebben soms ook puntige oren. Je zou dus duizenden regels moeten schrijven om zo’n programma goed te laten werken.

OF… we laten de computer zelf leren. We voeden de computer met miljoenen foto’s van katten. En zeggen daarbij: ‘Dit zijn katten’. De computer analyseert elke foto en ziet patronen/gelijkenissen tussen de foto’s. Hoe meer voorbeelden van katten een computer krijgt, hoe beter hij zal weten wat een kat is en wat niet.

Machine learning is overal aanwezig. Het zit in de gezichtsherkenning op je GSM of de keuze advertenties die je te zien krijgt op sociale media.

✺ Meer wetenschap? Check:

Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…

✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.

✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…

✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.

source

You might be interested in