Dit is waarom de oceaan zo belangrijk is #WetenSNAP

Wat is het belang van oceanen?

Geoloog Katleen Wils (UGent) neemt je mee diep in de zee!

Wij, mensen, zijn super afhankelijk van oceanen. Niet alleen omdat we er graag in zwemmen, of op varen. Of omdat we er vis en ander voedsel uit halen. Maar ook voor onze zuurstofvoorziening. Zo’n 50 tot 80% van de zuurstof in de lucht komt van… de oceanen.

Zeewier, algen en fytoplankton doen net als planten op land aan fotosynthese: ze zetten water en CO2 om in zuurstof. De hoeveelheid CO2 in de lucht is al jaren aan het stijgen. Hoe meer CO2 in de lucht aanwezig is, hoe meer CO2 de oceanen opnemen. Goed nieuws, zou je denken, maar… helaas… Een andere naam voor CO2 is koolzuur.
Oceanen worden zuurder als er meer koolzuur in terecht komt. Veel organismen overleven dat zuurdere water niet. Daardoor neemt de biodiversiteit in de oceanen af. Dat heeft ook rechtstreekse gevolgen voor ons: minder biodiversiteit betekent minder vissen en dus minder voedsel op de wereld.

Een andere reden waarom de oceanen heel belangrijk zijn voor het leven op aarde, ook op het land, is omdat de oceanen de warmte over de aarde verdelen. De Golfstroom bijvoorbeeld, voert warm water uit Mexico tot bij ons. Wat ervoor zorgt dat wij in West-Europa een gematigd, redelijk warm klimaat hebben tegenover bijvoorbeeld New York dat op dezelfde breedtegraad ligt als Rome. Daar zijn er in de winter zelfs sneeuwstormen!
Zonder de oceanen zou het weer hier op aarde veel extremer zijn: aan de evenaar veel warmer, aan de polen, veel kouder.

Ook daarom zijn oceanen belangrijk voor een leefbare aarde.

✺ Meer wetenschap? Check:

Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…

✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.

✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…

✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.

source

You might be interested in