Dit wist jij niet over het klimaat! #WetenSNAP

Wat is een klimaat?

Geoloog Katleen Wils (UGent) legt het glashelder uit in deze WetenSNAP-aflevering.

De definitie van klimaat is heel eenvoudig: het gemiddelde weer in een land of streek van de voorbije 30 jaar. Dus… de gemiddelde temperatuur, de wind, windkracht en windrichting, hoeveel regen en sneeuw er is gevallen, hoeveel uren zon er scheen, de luchtdruk en luchtvochtigheid… dat allemaal samen over 30 jaar bepalen het klimaat.

Wij wetenschappers, onderscheiden 6 klimaattypes: bij ons spreken we over een gematigd klimaat, meer naar het zuiden is er een droog en tropisch klimaat. Meer naar het noorden spreken we over een landklimaat en poolklimaat. En er is ook nog een bergklimaat.

Maar zoals iedereen intussen weet kan het klimaat, of die klimaten, veranderen. Momenteel zijn we aan een wereldwijde opwarming bezig – dus de gemiddelde temperaturen van de verschillende klimaten zijn allemaal aan het stijgen.

Klimaat wordt vaak in 1 adem uitgesproken met een andere term: milieu. Toch zijn klimaat en milieu niet hetzelfde. Klimaat heeft met het weer te maken. Milieu is veel ruimer dan dat. Het milieu is onze volledige biologische omgeving. Dus niet enkel het weer, maar ook de grond, het water en de lucht om ons heen. Klimaat en milieu zijn dus niet hetzelfde, maar het milieu wordt wel beïnvloed door het klimaat.

✺ Meer wetenschap? Check:

Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…

✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.

✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…

✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.

source

You might be interested in