Wat is de wet van vraag en aanbod? #WetenSNAP

Wat is de wet van vraag en aanbod?

Dé wet waar economie op is gebaseerd, dat is de wet van vraag en aanbod. Econoom Jonas Vandenbruaene (UAntwerpen) vertelt wat dit precies inhoudt aan de hand van zijn zelfontworpen schoenen!

De wet van vraag en aanbod bepaalt hoeveel iets kost. De vraag, dat is de vraag naar producten of diensten. Die komt van consumenten, de mensen die iets willen kopen. Het aanbod, dat is hoeveel van dat product beschikbaar is. Daar zorgen producenten voor.

Mijn schoenwinkel heeft 100’en paren van deze sneakers aangekocht, maar niemand ze wil kopen. Omdat ze niet meer hip zijn. Of gewoon lelijk ;). Het aanbod is dan groter dan de vraag aan de huidige prijs. De schoenwinkel moet de prijs van die sneakers verlagen om er toch nog vanaf te raken. Als jij ze wel mooi vindt, heb je geluk!

Omgekeerd is de vraag soms ook groter dan het aanbod. Stel: ik ben een influencer en ik breng een speciale sneaker op de markt. Ik maak er maar 100 paar van – het zijn exclusieve sneakers. Het aanbod is dus heel laag. Terwijl de vraag heel hoog is: mijn honderdduizend volgers willen mijn sneakers kopen. Ik kan dan veel geld vragen voor mijn sneakers.

In een vrije markt variëren de prijzen van producten en diensten zodat de vraag in evenwicht is met het aanbod. Veel vraag en weinig aanbod maakt de prijzen hoog. En weinig vraag en veel aanbod doet de prijs zakken. Dat is de wet van vraag en aanbod.

✺ Meer wetenschap? Check:

Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…

✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.

✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…

✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.

source

You might be interested in