NFT’s voor dummies #WetenSNAP

Wat is een NFT?

NFT staat voor non fungible token. Hoor je het nog steeds in Keulen donderen? WetenSNAP snelt je te hulp! Samen met prof. Marian Verelst ;).

Ik heb deze tekening met mijn computer gemaakt en op mijn Facebookprofiel gezet. Mooi he, ik vind het zelf ook een meesterwerk. En ik niet alleen: duizenden mensen hebben dit plaatje gekopieerd en op hun profiel gezet of op hun computer opgeslagen. En ik ben wel geflatteerd maar euhm… het is wel mijn tekening. Hoe bewijs ik dat? Dat kan met NFT.

NFT staat voor non fungible token. Dit is eerst en vooral een ‘token’…Een token is een digitaal bewijs of digitaal eigendomscertificaat. Met dit token bewijs ik dat ik de enige echte eigenaar ben van dit digitaal kunstwerk.

En het is een “non-fungible” certificaat. Dat betekent niet vervangbaar. Er is er maar één origineel van.

Dat is belangrijk, want iets digitaal kan je eindeloos kopiëren, zo ook mijn prachtige werk, maar ik ben de eigenaar van de originele tekening. Tenzij ik mijn NFT natuurlijk verkoop.

Allemaal goed en wel, zo’n NFT als eigendomsbewijs. Maar dat NFT is zelf ook digitaal. En dus òòk supersimpel te kopiëren. Om ervoor te zorgen dat iedereen wéét dat ik momenteel de eigenaar ben, wordt mijn NFT geregistreerd op de blockchain. Als je iets op de blockchain zet, gebeurt dat op duizenden computers tegelijkertijd met een speciale cryptografische beveiliging. Iedereen weet dan, dat die tekening van mij is. Dus… ook al hebben miljoenen mensen over de hele wereld hier een kopie van, tóch kan ik met mijn NFT bewijzen dat ik de enige echte eigenaar ervan ben.

Of jij natuurlijk… wil je ‘t kopen? Voor één bitcoin?”

✺ Meer wetenschap? Check:

Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…

✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.

✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…

✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.

source

You might be interested in