Wat is een exoot? #WetenSNAP

Wat zijn exoten?

WetenSNAP legt het uit in mensentaal en binnen de 90 seconden, samen met bioloog Iris Stiers (VUB).

Een exoot is een plant of een dier die van nature niet in België voorkomt, maar door de mens bewust of onbewust werd meegebracht en hier nu wel vrij in de natuur leeft. Een uitheemse soort dus.

De Japanse Duizendknoop bijvoorbeeld, je ziet die hier nu overal, maar pakweg 70 jaar geleden kwam die hier niet zo dominant voor. Of veel langer geleden: aardappelen. Tot 1536 kwamen hier geen aardappelen voor, maar toen werden de eerste aardappelplanten uit Zuid-Amerika meegebracht. Met heel wat exotische planten of dieren is op zich niks mis.

Maar… soms zijn exoten wel een probleem. Want sommigen doen het hier zo goed dat ze woekeren en inheemse planten en dieren doen verdwijnen. De Amerikaanse stierkikker bijvoorbeeld. In de vallei van de Grote Nete zijn er zo veel dat inheemse kikkers en salamanders er geen kansen meer krijgen omdat de stierkikker… tja… dat is een bullebak die alles eet wat in zijn bek past, zelfs kuikens van watervogels staan op het menu. Deze exoten verstoren het evenwicht in de natuur. Dat noemen we invasieve exoten.

Daarom moeten we echt oppassen met planten of dieren uit het buitenland. Want op den duur verdwijnen er wereldwijd bepaalde soorten planten en dieren door die invasieve soorten. En dus de inheemse biodiversiteit wordt bedreigd. Uitheemse planten in je tuin zetten, gewoon omdat het eens iets anders is, is dus niet altijd een goed idee. Maar heel wat exoten komen hier ook per ongeluk terecht. Bijvoorbeeld insecten die meereizen in containers en zich dan hier voortplanten. Of zaadjes van planten die aan de kleren van de reizigers blijven kleven.

✺ Meer wetenschap? Check:

Onze website! ► https://www.universiteitvanvlaanderen…
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/universiteit…
Instagram ► https://www.instagram.com/universitei…

✺ Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.

✺ Wil je reageren op onze video’s? Fijn, we horen graag van je!
We willen je er wel even op wijzen dat…

✦ schelden niet is toegestaan, net als kwetsende, discriminerende, seksistische of racistische uitspraken,
✦ links naar andere pagina’s, kanalen of websites niet zijn toegestaan, tenzij naar wetenschappelijke artikels of nieuwsberichten,
✦ feitelijke onwaarheden of onduidelijke berichten niet kunnen,
✦ een inhoudelijk debat zeker kan, maar persoonlijke opmerkingen over de spreker niet kunnen. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen.

source

You might be interested in